Site Rengi

enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
34,1972
EURO
37,9386
ALTIN
2.912,84
BIST
9.537,60
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Açık
27°C
Şanlıurfa
27°C
Açık
Çarşamba Açık
28°C
Perşembe Açık
30°C
Cuma Açık
32°C
Cumartesi Açık
33°C

Siverek’te tarihe böyle mi sahip çıkacaktınız?

Siverek’te tarihe böyle mi sahip çıkacaktınız?
14.09.2024 13:29
0
A+
A-

‘Kentsel Tasarım’ projesi kapsamında Siverek’in tarihi ev ve sokakları turizme kazandırılması projesinde mağdur olduğunu iddia eden Osman Nuri Tüysüz, çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı nezdinde Şanlıurfa Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Siverek Belediyesi ve Gaziantep Röleve ve Anıtlar Müdürlüğü’nün ortak projesiyle yürütülen ‘Kentsel Tasarım’ projesi kapsamında Siverek’in tarihi ev ve sokakları turizme kazandırılması projesinde mağdur olduğunu iddia eden Osman Nuri Tüysüz, mikrofonlarımıza çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde yürütülen ‘Kentsel Tasarım’ projesi kapsamında Tarihi Siverek evleri ve tarihi sokakları ‘Kentsel Tasarım’ projesiyle eski Siverek evleri hayat bulacak ve turizme kazandırılması hedefleniyordu.

YAKLAŞIK 2 TON DEMİR ÇALINMIŞ
Projeye evlerinin de dâhil edildiğini aktaran Tüysüz, evde hiçbir çalışmanın yapılmadığını, evin kapı ve penceresinde bulunan yaklaşık 2 bin ton demirinin çalındığını ve evinde bulunan tüm musluklarının söküldüğünü iddia etti.

EVİN ANAHTARI KİMDEYDİ?
Konuyu yakından takip ettiğini söyleyen Tüysüz, gerekli yerlere dava açtığını ve kendi evinin anahtarını dahi bireysel aramalar dâhilinde 1 senenin sonunda bulduğunu açıkladı.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

SİVEREK BELEDİYESİ EKİPLERİ EVİ BOŞALTMAMIZ İÇİN BİZE PSİKOLOJİK BASKI KURDU
“Babama psikolojik baskı yaparak anahtarımızı almak istediler” diyen Tüysüz daha sonra sözlerini şu şekilde sürdürdü, “Bizim tarihi bir evimiz vardı dededen bize kalmıştı. 4 yıl önce Siverek Belediyesi ile Gaziantep Röleve ve Anıtlar Müdürlüğü evimizde onarım yapacaklardı. İçinde kiracılarımız vardı, kiracılarımızı çıkartmamızı istediler, bizlere psikolojik baskı gibi bir şey yaptılar çünkü evi boşaltıp tarihi korumamız gerektiğini söylediler ve o yüzden evinizi tadilatını yapıp onaralım dediler. Bizde evimiz hem bizlere verilecek hem de tarihe ışık tutacak diye tamam dedik.
Evimizi onarım yapıp tekrardan bize vereceklerdi, bu süreçte babam zaten rahatsızdı, babam vefat etti bir yıl geçtikten sonra ben dedim ki bu evin akıbeti ne oldu diye ben devreye girdim. Belediyeye gittim belediyedeki arkadaşlarla görüştüm. Evimizin anahtarını bulamadım onlar ise anahtarı verdiklerini söylediler. Ben de anahtarı vermediklerini söyledim. İhaleye falan mimar arkadaş babama verdiğini söylemişler, araştırdık öyle bir şey yoktu. 

Bizi bir iki ay boyunca böyle oyaladılar zor anahtarı bulabildik anahtarımızı ihaleyi alan çocuk belediyeye vermişti. Anahtarımızı Siverek Belediyesi Plan Proje Müdürü Mehmet Seval’den aldık. Evin kapısını açtığımızdan ne elektrik var, ne su var, ne musluk var ne pencere var, ne cam var. Ne ile karşılaştığımızı şaşırdık. Sapasağlam bıraktığımız ev harabeye dönmüştü” dedi.

6 TARİHİ TESCİLLİ EVDE RESTORE ÇALIŞMALARI BAŞLAMIŞTI
Siverek’te önceki dönem Belediye Başkanı Ayşe Çakmak zamanında Kültür ve Turizm Bakanlığı nezdinde Şanlıurfa Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile Siverek Belediyesi’nin ortak projesiyle 6 tarihi tescilli evde restore çalışmalarının başlatıldığı belirtilmişti.

TARİHİ TAŞ EVLERİNİ GELECEK NESİLLERE BU ŞEKİLDE Mİ AKTARACAKTINIZ?
Tarihi evlerde yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aktaran Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Koşar açıklamalarda bulunmuştu. Başkan Yardımcısı Koşar’ın sözlerinin tamamı şu şekilde; “Bir süre önce kentimizin tarihi mimarisi gün yüzüne çıkararak gelecek nesillere aktarmak adına Şanlıurfa Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile ortak yürüttüğümüz proje kapsamında 6 tescilli yapının restorasyon çalışması başlanılmıştı, restorasyon çalışması süren evlerin çevresinin tarihi yapıya uygun olması amacıyla Belediye olarak sokak sağlıklaştırma projesi kapsamında Çevre Şehircilik bakanlığına sunduğumuz proje kapsamında yüzde 50 hibe desteğiyle restorasyon kararı çıktı. 
Şuan sağlıklaştırma projemizin ihalesi tamamlanmak üzere bu projemizin tamamlanmasıyla evlerin bulunduğu sokaklarda da sağlıklaştırma yapılacak, Birçok farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış Siverek’in tarihi taş evlerini gelecek nesillere aktarılması büyük bir önem arz etmektedir bizde bunu önemsiyoruz” ifadeleri kullanılmıştı.

DIŞARDAN SADECE BOYAMA YAPILMIŞ İÇ CEPHELERE DOKUNULMAMIŞ
İlçede topladığımız verilere göre proje çerçevesinde sadece sokak sağlıklaştırma çalışmalarının yapıldığı ve tarihi evlerin iç cephelerinde herhangi bir onarımın yapılmadığı belirlendi.

61 TARİHİ TESCİLLİ YAPI KORUMA ALTINA ALINMIŞTI
Başkan Yardımcısı Koşar, Şanlıurfa Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından ilçede koruma altına alınan 61 tarihi tescilli yapının olduğunu söyledi.

HERKES KONUDAN Bİ HABER
Açıklamalarda bulunan Tüysüz’ün iddialarının ardından konunun muhatabı olan yetkili kişilerle iletişime geçtik. İletişime geçilen şahıslardan kimisi konun üzerinden fazla bir zamanın geçtiğini ve mülk sahiplerinin evine sahip çıkmadığını belirtirken, kimi şahıslarda karara bağlanan bu projeye daha sonradan dâhil olduğunu ve bu konuda pek bilgiye hâkim olamadıklarını belirtti.

EVİN TESLİMİYETİ İLÇE BELEDİYENİN HÂKİMİYETİNDE
Öte yandan kendilerine ulaştığımız Şanlıurfa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü ekipleri evin teslimiyeti konusunda ilçe belediyenin hâkimiyetinde olduğunun altını çizdi.

7 ADET TESCİLLİ YAPININ ONARIM VE KENTSEL TASARIM UYGULAMALARININ YAPILMASINA İLİŞKİN PROTOKOLDE ŞU İFADELER KULLANILMIŞTI
“Şanlıurfa Siverek Hasan Çelebi Mahallesi 35. 37. ve 38. sokakları koruma onarım ve Kentsel Tasarım projelerinin hazırlanmasına ilişkin protokol Kültür ve Turizm Bakanlığı adına Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Şanlıurfa Valiliği ve Siverek Belediye başkanlığı tarafından 15.04.2020 tarihinde imzalanmıştır. Söz konusu protokol kapsamında kentsel sit alanı sınırları içerisinde 35. 37. ve 38. sokaklar ile 35. sokağın 32. sokakla kesişim noktasını kapsayan alanda bulunan 190 Ada 8 parsel 190 Ada 14 parsel 192 Ada 17 parsel 199 Ada 3 parsel 199 ada 5 parsel 199 Ada 8 parsel ve 199 Ada 14 parsel üzerinde bulunan 7 adet tescilli kültür varlığı taşınmazın Röleve restitüsyon ve restorasyon projeleri ile 35. 37. ve 38. sokaklara ilişkin cephe iyileştirme projesi Şanlıurfa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanmıştır”

“SİVEREK BELEDİYESİ’NİN ÖNCEKİ DÖNEM YETKİLİLERİ KONUNUN MUHATABI BİZLER DEĞİLİZ” DEDİ
İddiaların ardından kendilerine ulaştığımız Siverek Belediyesi’ndeki yetkililer şuanda yeteri kadar bilgiye sahip olmadıklarını, bu projede hiçbir protokol uzlaşılarının olmadığını ve evin teslimiyeti konusunda yetkili firmanın sorumlu olduğunu kaydetti.

SİVEREK BELEDİYE BAŞKANLIĞI’NIN TARİHİ EVLER RESTORASYONUNDAKİ GÖREVİ
ELEKTRİK, SU VB. GİDERLER SİVEREK BELEDİYESİ TARAFINDAN KARŞILANACAKTIR

7 adet tarihi tescilli yapının tadilat giderleri kapsamında eş finansman bedeli olan proje bütçesinin yüzde yirmilik kısmı Siverek Belediye Başkanlığı tarafından proje müellifine aktarılacaktır. 
Tadilat kapsamında yapılan iş ve işlemler Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından karşılanan hibe ve belediye tarafından sağlanan eş finansman dâhilinde proje bütçesi tadilat işi Gaziantep Röleve Anıtlar Kurulu talimatlarınca harcama takibi altında olup tescilliği yapıların iç dizaynı olan elektrik, su vb. giderler proje bütçesine dâhil olmayıp ayrıca Siverek Belediyesi tarafından karşılanacaktır. Bu hususta Siverek belediye başkanlığı görevlidir.

BİR YANDAN KÜLTÜRÜMÜZÜ KORUYACAĞIZ, YAŞATACAĞIZ DİYORLAR DİĞER YANDAN DA KÜLTÜRÜ YOK EDİYORLAR
Yetkililere seslenen mülk sahibi Nuri Tüysüz, “Yetkili mercilere şunu söylemek istiyorum; Bir yandan kültürümüzü koruyacağız, yaşatacağız diyorlar diğer yandan da kültürü yok ediyorlar. İşin ilginç yanı kültürü yok ederlerken bile bir muhatap bulamıyorsun. Siverek Belediyesi’nin bu evraklarda resmi imzası var evimi bizzat benden alan onlar ama şu anda karşıma çıkmış bizim bu konuyla hiçbir ilgimiz yok diyorlar. Bizim sözleşmede herhangi bir imzamız yok, bizim bu konuyla alakalı tek bir gerekçemiz bile yok diyorlar” şeklinde konuştu.

EVİMİZİ ELLERİYLE BU HALE GETİRDİLER
Daha sonra sözlerine şu şekilde devam Tüysüz, “Biz belediyeye teslim etmeden önce bile o evde oturuyorduk, kiracılarımız vardı yani evimiz eski olsa derim ki ev zamanla tahrip olmuş bu hale gelmiş ama sizler de elinizdeki belgelere bakacak olursanız evimizin tahribat sonucu değil, bizatihi insanların eliyle bu hale geldiğini görürsünüz” diyerek tepki gösterdi.
KAYNAK: URFA DEĞİŞİM GAZETESİ

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.