İktisatçı Mahfi Eğilmez, TÜİK verilerinin açıklanmasının ardından ülke ekonomisine ilişin dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu. Ünli iktisatçının “Türkiye stagflasyona giriyor” açıklaması en çok konuşulan ve merak edilen konular arasında yer aldı.
Milyonlarca kişi stagflasyon nedir? sorusunun cevabını merak etmeye başladı.
STAGFLASYON NEDİR?
Stagflasyon, stagnasyon (durgunluk) ve enflasyonun aynı zamanda görüldüğü durumu ifade eder. Ekonomide stagflasyon olduğu dönemlerde piyasa durgundur ve fiyatlar yükseliştedir. Stagflasyon zamanlarında durgunluk ve fiyat yükselişini işsizlik oranındaki artış takip eder.
İlk kez 1965’te içerisinde bulunulan ekonomik durumu tanımlamak amacıyla İngiltere’de kullanılan stagflasyon kavramı 1970’lerde petrol krizinin ardından yaşanan durgunluk döneminde tekrar gündeme gelerek daha sık kullanılan bir kelime halini almıştır. Stagflasyon kavramı “stagnasyon” ve “enflasyon” kelimelerinin birleşiminde oluşturulmuş bir ekonomik terimdir. Stagnasyon ekonomide bir durgunluk veya daralma sürecine girilmesini ifade ederken enflasyon paranın değerinin düşmesi ve fiyatların yükselmesi durumudur. Piyasalardaki durgunluğun ve bir para birimindeki değer düşüşünün aynı anda gerçekleşmesi stagflasyona neden olur.
İktisat teorisinde paradoksal bir durum olarak görülen stagflasyon durumlarında işsizliğin artması söz konusudur. Stagflasyon durumunun paradoksal olarak görülmesinin nedeni ise normalde iktisat teorilerine göre işsizlik ve enflasyon oranı arasında ters bir bağlantı görülür. Enflasyon yükselirken işsizliğin düşmesi veya enflasyon düşerken işsizlik yükselmesi beklenir. Stagflasyon durumlarında ise bu ters orantı gerçekleşmez, enflasyon ve işsizliğin doğru orantıda gittiği bir tablo mevcuttur. Enflasyon ve işsizlik aynı anda yükselir.
Mahfi Eğilmez stagflasyon tanımına ilişkin bir paylaşımı da tekrar yayınlayarak, “Stagflasyon, yüksek enflasyon, yüksek işsizlik ve ekonomik durgunluğun (stagnation) aynı anda yaşandığı bir ekonomik durumu ifade eder.” dedi.