Toplantı, Meclis Başkanı Serhat Karadağ’ın açılış konuşmasıyla başladı. Serhat Karadağ konuşmasında şunları kaydetti:
“Evet, ekonomik sıkıntı ve sorunlarımız, maalesef devam ediyor. Enflasyon hala yüzde %71 üzerinde seyrederken, döviz kurlarındaki artış, piyasadaki istikrarsızlık bir türlü engellenip rayına oturmuyor. istisnasız tüm sektörlerde girdi maliyetlerinin sürekli arttığını, piyasalarda fiyat istikrarsızlığının devam ettiğini, döviz kurlarındaki yükselişin önüne geçilemediğini bilfiil müşahede edip yaşıyoruz.
2024 yılı Haziran ayında TÜFE yüzde 8,5 oranında artmıştır. Haziran ayındaki artışla birlikte yıllık enflasyon bir önceki aya kıyasla 1,64 puan artarak yüzde 71,60 düzeyinde gerçekleşmiştir. Yüzde 1,90 oranında artan Gıda ve Alkolsüz İçecekler grubu fiyatları Haziran ayı enflasyonunun temel belirleyicisi olmuştur. Ticaret Bakanlığının açıkladığı geçici verilere göre 2024 yılının Mayıs ayında ihracat bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,3 oranında artarak 24 milyar dolar, ithalat ise yüzde 10,4 oranında azalarak 30,5 milyar dolar seviyesinde kaydedilmiştir. 2024 yılının Mayıs ayında dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 48 oranında azalarak 12,5 milyar dolar seviyesinde kaydedilmiştir.
Mevcut ekonomik kriz ve belirsizlik, başta tekstil ve hazır giyim ile inşaat sektörü başta olmak üzere, birçok sektörümüzü ciddi anlamda olumsuz etkilemekte, büyük sıkıntılar yaşamalarına yol açmaktadır. En son açıklanan verilere baktığımız zaman, haziran ve temmuz ayında en fazla iflasını ilan eden sektör tekstil ve hazır giyim sektörü olduğunu görüyoruz. 2024 yılında, söz konusu tekstil ve hazır giyim sektöründe ülke genelinde toplam 300’ün üzerinde şirket kapandı. Bu sektör, ekonomik zorluklar ve küresel talepteki düşüşler nedeniyle ciddi daralmalar yaşıyor. Ayrıca, sektörde istihdam kaybı 200 bini geçmiş durumda ve kapasite kullanımı da ciddi şekilde düştü. Bununla birlikte, sektörel anlamda yaşanan finans sorununa uzun vadeli ve düşük faizli kredilerle çözüm bulunması gerekirken, maalesef, verilen kredilerin takibi sıkılaştırılmakta. Bu yılın temmuz ayında takipteki kredi miktarında geçen yıla oranla yüzde 20 oranında artış olduğunu görüyoruz. Bunun da iş dünyasının finansal anlamda baskı altında kalması anlamına geldiğini söyleyebiliriz. Yapısal reformların bir an önce uygulanması, kamu-özel sektör iş birliğinin güçlendirilmesi ve yatırım, üretim, istihdam ve ihracatı artırmamız için finansal ve mali kolaylıkların sağlanması gerekmektedir. Ekonomimizin düzelmesi adına iş dünyasının temsilcileri olarak üzerimize düşen görev ve sorumluluğu yerine getirmeye hazır olduğumuzu vurgulamak istiyor, toplantımızın ilimiz ve ülkemiz adına verimli geçmesini diliyorum. Hepinizi saygı ve muhabbetle selamlıyorum.” dedi.
Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yetim ise, “Ülke olarak gerçekten önemli ve kritik bir süreçten geçiyoruz. En son açıklanan verilere göre, enflasyon yüzde 71,6’larda görünüyor. Doğrusu, enflasyonun bu seviyelerde olması, iş dünyası olarak bize ciddi anlamda olumsuz yansıyor. Her zaman dile getirdiğimiz gibi, iş dünyası olarak içinde bulunduğumuz ekonomik sıkıntılardan kurtulmamız adına devletimiz ve hükümetimiz ile iş birliğimizin güçlenmesi gerekiyor. Sorunların giderilmesi noktasında iş dünyası olarak bize aktif bir rol verilmesi, önerilerimizin dikkate alınması gerekiyor. Önemli bir noktaya değinmek istiyorum. Sadece Kur Korumalı Mevduat (KKM) sisteminin Ülkemizin ekonomisine getirdiği maliyetler 2024 yılı Temmuz ayı itibarıyla oldukça yüksek seviyelere ulaşmış durumda. Ayrıca, ekonomik sıkıntıların en çok da Şanlıurfa’mız gibi sosyoekonomik ve sosyokültürel anlamda gelişmeye yüz tutmuş; yatırım, üretim, istihdam, ihracat ve turizm düzeyini mevcut durumun 2-3 katına çıkaracak potansiyeli olan kentleri olumsuz etkilemektedir. Bahsettiğim kapsamda baktığımız zaman, yerel kalkınma, büyüme ve gelişmenin, ulusal kalkınma, büyüme ve gelişmeyi de beraberinde getirdiğini görürüz. Bu düşünce ve inançla ilimizin her alanda kalkınması, büyümesi ve gelişmesi için Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası olarak tüm var gücümüzle çalışıyor ve emek veriyoruz. Bu çerçevede, geride bıraktığımız süre zarfında yürüttüğümüz birkaç önemli faaliyetten bahsetmek istiyorum.
Malumunuz üzere, geçtiğimiz günlerde il genelinde yaşanan elektrik kesintileri ile ilgili yaşanan problemin çözümü için Şanlıurfa İş Dünyası Temsilcileri ve STK Temsilcileri ile birlikte odamızda bir araya gelerek bir Basın Açıklaması gerçekleştirdik ve elektrik altyapısının modernize edilmesi ile mevcut sistemlerin iyileştirilmesi hususuna değindik. Konunun takipçisiyiz.
İlimiz Şanlıurfa TİM verilerine göre 2023 yılının Ocak ve Mayıs ayında 95 milyon dolar ihracat yapmışız. 2024 yılının Ocak ve Mayıs ayında ise 125 milyon dolar ihracat ile geçtiğimiz yıla kıyasla yüzde 32 arttırarak Gaziantep, Kahramanmaraş, Malatya ve Diyarbakır illerinden yüzde olarak daha fazla İhracat yapmışız. Buna istinaden Türk Eximbank Şubesinin İlimizde Açılması için de elimizden geleni yapıyoruz. Şanlıurfa Milletvekillerimize Türk Eximbank Şubesinin ilimizde açılması ve Odamız da yani hizmet binamızda yer alması hususunda resmi yazı ilettik.
Özbekistan Navoi Bölgesi Valisi Normat Tursunov ve Özbekistan Yatırımlar, Sanayi Ve Ticaret Bakan Yardımcısı Akram Aliev ile beraberlerinde ki heyet Odamızı Ziyaret Etti. “Özbekistan’a yönelik ihracatının arttırılması ” ile ilgili toplantı düzenlendik. Toplantıda da dediğim gibi Ülke olarak Özbekistan’a toplam 1 Milyar 623 milyon dolar ihracat, 1 Milyar 103 Milyon dolar tutarında ise ithalat yapmış bulunmaktayız. İlimiz Şanlıurfa ise Özbekistan’a yaklaşık olarak 2 buçuk milyon dolar civarında ihracat yapmakta olup ayrıca 13 Milyon dolar İthalat yapmışız. (Türkiye’nin Özbekistan’a yaptığı ihracat ürünleri arasında makine ve mekanik cihazlar, elektrikli makine ve cihazlar, demir-çelik ürünleri, kimyasal maddeler, tekstil ve konfeksiyon ürünleri yer almaktadır. Özbekistan’dan yapılan ithalat ise genellikle pamuk, bakır, alüminyum, plastik ve türevleri, mineral yakıtlar ve yağlar gibi ürünleri içermektedir.Şanlıurfa’nın Özbekistan’a yaptığı İhracat Ürünleri ise Tekstil Ürünleri, Makine ve Ekipmanlar, Trafo, Mobilya, Termos, Hayvansal Aşı ve Otomotiv Sektörü Ürünleri’nin başta geldiğini ifade edebiliriz. Hedefimiz bu rakamlarında üstüne çıkmaktır. Şu önemli hususa değinmek istiyorum. Ülkemizde rekabet gücünü artırmak için yapılan çalışmalar ve yatırım oranları göz önüne alındığında, Türkiye’deki OSB’ler arasında Şanlıurfa OSB’miz 8.Sırada yer aldığına değinebiliriz.
Navoi Valisi Tursunov, Yatırımlar, Sanayi Ve Ticaret Bakan Yardımcısı Aliev ve beraberlerinde ki heyet ile birlikte OSB’mize gittik. Birlikte orada bulunan fabrikaları ziyaret ettik. Akabinde OSB Müdürlüğümüze geçerek Şanlıurfa ve Özbekistan arasında ticari ilişkilerin geliştirilmesi, karşılıklı ticaret hacminin artırılması ve yeni işbirliği fırsatlarının yaratılması üzerine görüştük. karşılıklı yatırımların teşvik edilmesi, yatırımcıların karşılıklı olarak desteklenmesi ve yeni yatırım alanlarının belirlenmesi konularında da fikir alışverişinde bulunduk. Ayrıca Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve ilgili Bakanlıklarımız ile yaptığımız görüşmelerde, yatırım kredilerinin faiz oranlarının %20’ye düşürülmesi için yoğun çaba sarf ediyoruz. Bu girişim, ülkemiz ve ilimizin üretim kapasitesini artırmak, yeni yatırımları teşvik etmek ve iş dünyasının finansal yükünü hafifletmek amacıyla atılmış önemli bir adımdır. Faiz oranlarının düşürülmesi, özellikle KOBİ’lerin ve yeni girişimcilerin finansmana erişimini kolaylaştıracak ve bu sayede ekonomik büyümemizi hızlandıracaktır.
Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi (OSB) toplam 1713 hektar alana kurulmuştur. Şanlıurfa OSB Genişletme alanı imar çalışması bitmek üzere ve bu konuyla ilgili OSB Müteşebbis Heyetimiz Sanayicilerimizin arsa taleplerini karşılamak için yoğun çaba sarf ediyorlar. Şuan yapılan genişletme çalışmaları devam etmekte olup 450 hektar alan ilave ediliyor. OSB’miz toplam 2163 Hektar alana sahip olacaktır. An itibariyle yaklaşık 30,000 kişiye’de istihdam sağlanmaktadır. 2163 hektar alana ulaştığında bölgede istihdam sayısı da 40 bin ve üzerinde olacağı tahmin ediliyor. Şanlıurfa OSB’miz, Türkiye genelinde en hızlı gelişen organize sanayi bölgelerinden biri olarak OSB’ler arasında 8. Sırada yer almaktadır.
Odamıza bağlı işletmelerin kalibrasyon hizmeti ihtiyacının karşılanması amacıyla TSE- Metroloji ve Kalibrasyon Müdürlüğü ile protokol imzaladık. Yapılan işbirliğinin Odamıza ve Üyelerimize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Şuna değinmeden geçmek istemiyorum. Şanlıurfa Keten Köyneği Fıstığı Festivali ile ilgili valiliğimiz ile koordineli toplantılar yapıyoruz. Başkan Yardımcılarımızdan Mustafa Taş konu ile ilgileniyor. Ayrıca Şanlıurfa Pamuğu tescil işlemleri de devam ediyor. Mustafa Zahit konun takipçisidir.
Son olarak belirtmek isterim ki, ŞUTSO yönetimi olarak üyelerimize yaptığımız ziyaretler, ŞUTGEM ve GAAM gibi kurumlarımızda devam eden faaliyetler, iştirak ettiğimiz başka birçok proje ve programla çalışmalarımız ivedilikle devam ediyor. Nitekim, iş dünyamızın temsilcileri olarak önümüzde yapacağımız çok iş var. Ama birlikte, dayanışma içinde el ele vererek bunların üstesinden geleceğimize inancım tamdır. Bu duygu ve düşüncelerle, toplantımızın Odamız ve ilimiz adına verimli geçmesini diliyor, sizleri bir kez daha saygı ve muhabbetle selamlıyorum.” dedi.
Toplantıda, Meclis Üyesi İsa Gökmen Gündem Dışı Bir konuşma gerçekleştirdi. Gündem maddeleri görüşüldü ve oylandı. Oylamaların akabinde, Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Hayırlı 2024 Haziran Ayı faaliyetlerinin sunumunu gerçekleştirdi.